QuiaPEG

Press

 
Pressmeddelanden
Prenumerera
Presentationer
2023-11-22

Mot bakgrund av QuiaPEG Pharmaceuticals Holding ABs ("QuiaPEG" eller Bolaget") kommunicerade villkorade förvärv av Rosemonkey Ltd ("Rosemonkey") lämnar Bolaget härmed ytterligare information kring transaktionen samt Rosemonkeys rörelse enligt nedan.


När QuiaPEG slutför transaktionen med Rosemonkey, villkorat av godkännande av den extra bolagsstämman, avses som tidigare kommunicerats den nya verksamheten bedrivas under benämningen ”OM VITOS”. I den nya verksamheten kommer initialt 46 olika befintliga hälsokostprodukter, know-how och relaterade IP-rättigheter att ingå. Hälsokostprodukterna har det gemensamt att de baseras till olika delar på fleromättade fettsyror, exempelvis Omega 3, och de bedöms ha en stor tillväxtpotential på en mångmiljardmarknad som växer starkt.

Om fleromättade fettsyror
Omega 3 är för många ett känt kosttillskott. Omega 3 är en familj av fleromättade fettsyror som är viktiga för flera av människokroppens funktioner. De flesta fetter som kroppen behöver kan bildas från kolhydrater och protein. Undantaget är vissa omega-3- och omega-6-fetter, som vi måste få i oss via maten. Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodproppar. För foster och små barn är omega-3 och omega-6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt. Fleromättade fetter kan också bidra till att minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.
 
Ytterligare information om förvärvad rörelseverksamhet
De produkter som QuiaPEG kommer att förvärva genom transaktionen är godkända och testade av norska statliga Mattilsynet, vilket är en i sammanhanget viktig kvalitetsstämpel. Många aktörer på den globala marknaden har möjlighet att tillverka produkter innehållandes Omega 3. En viktig särskiljande egenskap mellan de olika produkterna på marknaden är dock kvaliteten på råvarorna i produkterna samt utformningen av produktrecepten. Genom förvärvet av Rosemonkey erhåller QuiaPEG bland annat ett produktsortiment bestående av sammanlagt 46 hälsokostprodukter med tillhörande recept. I överlåtelsen ingår också rättigheter till bl.a. varumärke och verksamhetskritisk know-how.  Det meddelas vidare att Rosemonkey har en uppbyggd logistikkedja som QuiaPEG kommer att nyttja så snart förvärvet genomförs. Hälsokostprodukterna baseras i huvudsak på Omega 3 och är anpassade för olika kundgrupper såsom kvinnor, män, barn, personer över 55 år, Sport/Aktiv etc.

Marknad
Den globala marknaden för Omega 3 är i stark tillväxt och 2022 beräknades marknaden omsätta ca 8,5 miljarder USD[1] och marknaden förväntas mer än fördubblas fram till 20331. Då hälsotillskott inte är reglerade på samma sätt som läkemedel är det extra viktigt att kunna bevisa produkternas kvalitet och effekter vid kontinuerlig användning och därmed bygga upp starka varumärken. Det är i denna kraftiga marknadstillväxt som bolaget vill ta position utifrån beprövade kvalitetsprodukter producerade i Norge.
 
Produktion
Tillverkningen av produkterna sker i Norge via en erfaren kontraktstillverkare som har möjlighet att skala upp produktionen utan större investeringar från QuiaPEGs sida. Produktionen sker i fördefinierade volymer vilket gör att en viss investering måste göras för att bygga upp ett initialt varulager. Det finns skalfördelar och vid högre volymer går produktionskostnaden tydligt ned. En bruttomarginal på över 70 procent eftersträvas redan från start. En stor del av förväntad bruttovinst kommer i den initiala fasen att återinvesteras i marknadsföring för att bygga varumärket och placera produkterna på marknaden.
 
Försäljningsplan för produkterna
QuiaPEG ser betydande potential i den ökade handeln inom retail och försäljningen av hälsokostprodukter på plattformar såsom Amazon. Om transaktionen genomförs kommer fokus att ligga på försäljning på marknaderna i Sverige, Tyskland, Österrike, Storbritannien samt USA. Visionen är att blir en av de ledande leverantörerna av Omega 3 till retailmarknaden i Europa. Rörelsens tillväxt avses att skapas genom bolagets egna försäljningsnätverk på ovan angivna marknader samt via plattformar såsom Amazon för att därigenom snabbt få upp försäljningen utan investeringar i en egen stor försäljningsorganisation.
 
“Vi ser en stor potential för QuiaPEGs aktieägare i den affärsmöjlighet som förvärvet av Rosemonkey innebär. Förvärvet av en verksamhet med intäktsgenererande förmåga på kort sikt kommer att vara ett utmärkt komplement till den patenterade Uni-Qleaver-plattformen och dess läkemedelsprojekt som även å sin sida har potentialen att skapa betydande värden för aktieägarna vid en eventuell framtida affär”, säger Marcus Bosson, VD.
 
Bolaget avser att innan den kommande extra bolagsstämman den 11 december 2023 förse dess aktieägare med ytterligare information om den planerade transaktionen. Därutöver kommer Bolaget att upprätta en formell bolagsbeskrivning som kommer att publiceras inom ramen för aktuell listningsprocess.


[1] https://www.futuremarketinsights.com/reports/omega-3-market





Ladda ner QuiaPEG informerar ytterligare om transaktionen med Rosemonkey Ltd (PDF)

Kontakt
QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB

Virdings Allé 32 B
754 50 Uppsala
Sverige
+46 (0) 70 693 12 53
info@quiapeg.com

Användarvillkor & integritetspolicy
Skicka ett meddelande